01 October 2019   5524   5 min

Succesvol presenteren? Vaarwel PowerPoint, hallo creativiteit!

Grijp jij ook spontaan naar programma’s als PowerPoint of Prezi wanneer je een presentatie wil maken? Begrijpelijk. Toch werken deze tools vaak beperkend voor je creatief proces. Probeer het daarom eens over een andere boeg te gooien. Concreet: stap uit je comfortzone, verwijder je slides, grabbel een marker vast en begin te tekenen!

1. Start met een duidelijk doel…

Begin niet halsoverkop je presentatie samen te stellen. ‘Bezint eer ge begint’ en stel je doelen duidelijk. Wie is je publiek en wat wil je hen bijbrengen? Bij de start van je presentatie schrijf je het doel of de boodschap op in enkele kernwoorden. (Tip: je kan hiervoor Jumbo markers en een Whiteboard gebruiken). Bepaal daarna de verdere opbouw van je presentatie.

2. ...en een overzichtelijke structuur!

Een goed opgebouwde presentatie kent een duidelijke structuur. Die structuur kan je gemakkelijk(er) opstellen met behulp van je gekozen kernwoorden. Een handige tip om overzicht te behouden: gebruik Magic-Chart Notes (de ecologische versie van de sticky notes). Deze zijn te vinden in verschillende kleuren. Het voordeel? Je kan verschillende onderwerpen of thema’s ordenen en vastleggen met een bepaalde kleur. Wanneer het onderwerp ter sprake komt, duid je dit aan met een Magic-Chart Note die het onderwerp inleidt.

 

Tip: ben je niet zeker of er op de plek waar de presentatie doorgaat de juiste communicatietools voorhanden zijn? Neem een Magic-Chart (een elektrostatische beschrijfbare folie die je op elke gladde ondergrond kan plakken) mee. Zo ben je er zeker van dat je presentatie exact kan verlopen zoals jij het had gepland.

3. Een krachtig verhaal via sterke lichaamstaal!

Inhoud? Check! Structuur? Dubbel check. Je presentatie krijgt vorm, maar daar houdt het niet op. In de wetenschap dat slechts 7% van onze communicatie verbaal is, speelt de manier waarop je dit non-verbaal brengt een enorme rol. Wij geven je enkele tips:

                                                                    

  1. Gebaren zijn een belangrijk onderdeel van lichaamstaal, mits je ze goed inzet. Wil je een onderdeel uit je presentatie accentueren? Gebruik er dan gebaren bij. Je publiek zal extra verbanden leggen wanneer je aanwijst waarover je vertelt.
     
  2. Weet je ook geen blijf met je handen tijdens een presentatie? Heel herkenbaar, daarom geven we graag wat advies. De beste positie voor je handen is tussen borst en heuphoogte. Deze positie geeft je namelijk de ruimte om je handen in te zetten bij je presentatie. 
  1. Zorg altijd voor een open handen, met je handpalmen naar boven. Dit geeft aan dat je toegankelijk bent. Houd je handen niet met de opening naar beneden en wijs ook niet naar je publiek. Dit komt belerend over. Een goed voorbeeld van iemand die zijn handen goed gebruikte tijdens presentaties is Steve Jobs.
     
  2. Sta rechtop! Jouw houding geeft aan hoe zelfverzekerd je bent. Sta je licht voorover gebogen, dan denkt het publiek dat je weinig zelfvertrouwen hebt. Hang je achterover, dan kom je over alsof je geen contact wilt met je publiek. Sta rechtop en je straalt kracht en zelfvertrouwen uit. Borst vooruit, handen open en jij bent de baas van je eigen presentatie!

4. Visualiseer

Naast je presentatie zelf en je lichaamstaal tijdens je voordracht is ook de presentatievorm cruciaal. Om de aandacht van je publiek te behouden, print je best ook afbeeldingen af die je boodschap verduidelijken. Je publiek staart al net iets te vaak naar digitale schermen. Immers hoe meer je visualiseert, hoe beter je publiek jouw verhaal beet heeft. (Tip: gebruik bijvoorbeeld de magnetische documenthouder om die afbeeldingen op te hangen.)

5. En dan is het tijd voor (inter)actie!

Tijdens je presentatie wil je natuurlijk dat je publiek zich focust op wat je zegt. Dit werk je in de hand door enerzijds je lichaamstaal en anderzijds interactie. Laat je publiek actief participeren door feedback te vragen en nieuwe ideeën aan te brengen. Noteer alles op een flipchart of whiteboard en laat alle voorstellen door iedereen beoordelen met een smiley. Je zal merken dat je geregeld verbanden kan leggen tussen de ideeën. Ook die kan je het beste vastleggen en visualiseren met magnetische symbolen.

6. Eindig met een KNAL!

Met deze tips ben je al een heel eind verder. Nog een laatste om af te sluiten misschien? Zorg voor een slot dat je publiek nooit meer vergeet. Een grapje? Kan, als dat gepast is binnen de context. Geen klamme handjes of angstzweet meer. Je bent nu perfect voorbereid voor je volgende presentatie. Check www.legamaster.com en ontdek er onze tools die van jouw presentatie een onuitwisbare indruk nalaten. 

Ook interessant