16 March 2021   3278   2 min

Interview-reeks: grote veranderingen binnen de office markt - specialisten delen hun visie

Vandaag aan het woord: Koen Cantens, zaakvoerder Transfert

COVID laat een erfenis na voor ons persoonlijk leven en dat van duizenden bedrijven. Waar vroeger kantoorgebouwen een aantrekkingspool vormden voor tal van activiteiten, vinden we nu quasi leegstaande gebouwen en vergaderzalen terug. Dit heeft onvermijdelijk een impact op de office supply markt. 

Koen Cantens, zaakvoerder van Transfert, een speciaalzaak in kantoorbenodigdheden, kantoormeubilair en computersupplies maakte het mee vanop de eerste rij. Hij deelt met ons zijn ervaring met de pandemie en visie op de toekomst… 

 

 

Hoe ziet u de office markt verder evolueren gelet op wat covid 19 teweeggebracht heeft?

Door de toename van het telewerk zien we toch vooral een versnelde digitalisering. Hoewel bij vele bedrijven voor de corona crisis de IT- en telecommunicatie infrastructuur hier niet op voorzien was,  wordt de investering hierin bij velen in 2021 een absolute prioriteit. Vele oplossingen zijn intussen ook meer en meer betaalbaar geworden, zoals VOIP (Voice Over Internet Protocol) en cloud ERP (ERP systeem is op de server van de leverancier geïnstalleerd).

Thuiswerk versterkt sowieso de behoefte aan een doorgedreven digitalisering. Vlot telewerken kan immers enkel indien je op elk moment van je werkdag kan beschikken over alle nodige informatie. Ik zie de afname van de omzet in klassieke kantoorproducten dan ook versnellen.

E-commerce spelers halen nu hun voordeel uit de crisis. Hoe kunnen andere dealers zich hiertegen wapenen?

Het aandeel van de grote e-com spelers was de laatste jaren sowieso reeds sterk gegroeid, de corona crisis heeft om begrijpbare redenen ook nog tal van nieuwe consumenten richting online gedreven. Hoewel velen in onze sector zwaar geïnvesteerd hebben in een online platform kunnen we alleen maar vaststellen dat we de vergelijking met in hoofdzaak Nederlandse websites moeilijk doorstaan.

Zelf geloof ik sterk in de combinatie van clicks en bricks, met een website die de rol van bestelplatform én vitrine voor een fysieke winkel kan vervullen. Sommige producten lenen zich perfect tot een online verkoop, voor andere producten zijn consumenten best bereid om een verplaatsing te maken. De uitdaging zal er voor ons in bestaan om de goede productmix te vinden en de aantrekkelijkheid van de fysieke winkel continu te monitoren.

"Zelf geloof ik sterk in de combinatie van clicks en bricks, met een website die de rol van bestelplatform én vitrine voor een fysieke winkel kan vervullen"

2020 was voor veel bedrijven een moeilijk jaar. Hoe heeft Transfert 2020 ervaren?

Het was geen makkelijk jaar, vooral de maand april was dramatisch. We hebben het jaar afgesloten met een lagere omzet dan 2019 maar al bij al kan ik gezien de uitzonderlijke omstandigheden wel leven met het resultaat. De daling zat vooral in het B2B segment, in B2C hebben we tijdens de tweede jaarhelft toch heel wat verlies van april en mei kunnen recupereren.

Wat zijn volgens u de (nieuwe) noden van de consumers die nu sterk kampen met de voor- en nadelen van hun thuiswerkplek?

Ik zie hier toch een verschil tussen KMO’s  en grotere ondernemingen. Na de eerste lockdown hebben we bij onze klanten gezien dat binnen de meeste KMO’s thuiswerk vaak snel werd afgebouwd, daar waar er in grote bedrijven toch werd aan vastgehouden. Waarschijnlijk heeft dit ook te maken met de aard van een KMO: het familiale karakter, de jobinhoud die vaak niet strak is afgelijnd,…

Ik denk dan ook dat binnen de KMO op termijn het thuiswerk minder dominant aanwezig zal zijn dan in grotere bedrijven. Bij sommige KMO’s zie ik het zelf zo goed als volledig verdwijnen.  Bij grote bedrijven zie ik wel een sterke verschuiving, zeker de eerste jaren. Daar hoor je nu al percentages circuleren zoals ‘minstens 50% thuiswerk’. De redenen zijn divers maar kostenreductie speelt zeker een rol: minder nood aan kantoor- en vergaderruimte, minder verplaatsingskosten,….

Of dit op lange termijn gaat standhouden is af te wachten. De vrees voor minder betrokkenheid en sociaal isolement van werknemers is niet irreëel.

Dit maar om aan te halen dat volgens mij de noden vooral zullen gaan verschillen in grote bedrijven (los van de digitalisering die zich overal versneld zal doorzetten). De gebouwen van grotere bedrijven zullen meer evolueren naar ontmoetingsplaatsen waar vooral zal gefocust worden op vergaderingen en bijv. brainstormsessies. We zien nu al dat die ruimtes anders worden ingericht. Het moet huiselijker, warmer, meer uitnodigend. Daarnaast komt er ook meer aandacht voor de thuiswerkplek, ik verwacht hier de komende jaren ook richtlijnen of wetgeving rond. 

Welke meerwaarde heeft Legamaster als fabrikant en partner voor uw business?

Legamaster is voor ons reeds jaren een belangrijke partner, ze beschikken over een breed en kwalitatief productengamma.

De laatste jaren werden er heel wat nieuwe interactieve producten gelanceerd maar werd ook het klassieke gamma zoals whiteboards en flipcharts vernieuwd en verbeterd. Zelf hebben we onlangs enkele mooie cases kunnen realiseren met het Wrap-up gamma en met bedrukte Magic-Charts. Legamaster heeft zich bij deze gepersonaliseerde projecten steeds erg soepel en meedenkend opgesteld. Ook de voorbereiding van complexere offertes werd ons uit handen genomen. Een mooie meerwaarde voor ons als dealer!

Deel dit artikel:

Ook interessant