21 January 2021   3679   1 min

Grote trends op het gebied van samenwerken in 2021

Waar en hoe we werken is in de loop van 2020 drastisch veranderd door COVID-19. De meesten van ons waren verplicht om in een mum van tijd hun thuiskantoor op te zetten en maanden achter elkaar thuis te werken. Vóór de pandemie werd het kantoor gezien als cruciaal voor de productiviteit van werknemers, cultuur en het stimuleren van talent. Veel bedrijven hebben hun kantoor omgetoverd tot grote inspirerende kantoortuinen. Medewerkers gingen van vaste naar flexibele werkplekken. Zitkussens en huddle rooms werden toegevoegd en ook activiteiten voor ontspanning werden geïntroduceerd, zoals koffiecorners of sportruimtes. In feite is er alles aan gedaan om mensen dichter bij elkaar te brengen. Maar waar staan we nu? Welke trends zien we in (thuis) kantoren op het gebied van samenwerken en ‘samenwerken op afstand’? Hieronder geven we een overzicht van drie belangrijke samenwerkingstrends die we zien voor 2021.

Trend 1 - Samenwerken op (veilige) afstand

Wij geloven dat succesvol samenwerken op afstand de sleutel is voor vooruitgang. Deze afstand kan 1,5 meter zijn wanneer u met anderen in dezelfde ruimte werkt, maar het kan ook 1.500 kilometer of meer zijn. Het kunnen overbruggen van deze afstand is wat teams op korte en lange termijn succesvol zal maken.

Op dit moment werken veel bedrijven aan de herinrichting van hun kantoorruimtes. Zo kunnen werknemers zich veilig genoeg voelen om naar kantoor terug te keren zodra de situatie verbetert. Het is erg belangrijk dat er voor elke medewerker meer persoonlijke ruimte is, bijvoorbeeld door een veilige opstelling te creëren met desk dividers en scheidingswanden. Met deze oplossingen kunt u nog steeds creatieve brainstormsessies houden en met uw team in dezelfde ruimte werken.

Een ander belangrijk aspect is dat mensen tools bij de hand hebben om een ​​planning te maken, een idee te schetsen of te brainstormen face-to-face, telefonisch of via videoconferentie. Het kunnen visualiseren van een complexe planning of een nieuw idee maakt een enorm verschil voor de effectiviteit en efficiëntie.
 

Ontdek onze oplossingen

Trend 2 - Kantoren als social hubs

Als we naar de toekomst van kantoren kijken, is het zeer waarschijnlijk dat het kantoor voor veel bedrijven verandert in een ‘social hub’. In deze social hub ontmoeten medewerkers elkaar, is er verbinding tussen verschillende afdelingen, houden ze brainstormsessies en volgen ze trainingen. De belangrijkste reden hiervoor is de verwachting dat een groot aantal medewerkers enkele dagen per week vanuit huis blijft werken.

Omdat we vaker vanuit huis werken, zal het kantoor waarschijnlijk niet de plek zijn waar je altijd van 9 tot 5 aan uw bureau werkt. Uw komt liever naar het kantoor om te vergaderen, een training te volgen, evenementen te organiseren of samen creatief bezig te zijn. Omdat in wezen veel vergaderingen perfect via videoconferenties kunnen worden gehouden, moeten we nog steeds face-to-face met elkaar communiceren en ideeën uitwisselen. We zijn niet gemaakt om 24/7 te communiceren via ons digitale scherm. Daarom zullen veel toekomstige kantoren een flexibelere opzet hebben met veel meer sociale- en creatieve ruimtes.

Trend 3 - Flexibele ruimtes

In de nieuwe kantoorindelingen is er meer flexibiliteit dan ooit tevoren. Bureaus zullen flexibeler worden gebruikt en kantoren zullen veel open ruimtes bevatten, zodat ze kunnen worden ingedeeld voor verschillende doeleinden. Bij veel bedrijven behoort een standaard kantooropstelling met alleen (vaste) werkplekken tot het verleden.

Het kantoor wordt een social hub met meer flexibele (werk)ruimtes. Zo flexibel dat u uw werkruimte ook gemakkelijk omtovert tot presentatieruimte. Dit vereist natuurlijk flexibele apparatuur zoals roltafels en mobiele schrijfoppervlakken, die maximale flexibiliteit mogelijk maken. Ruimte nodig voor een grote brainstormsessie? Rol de overbodige meubels weg en zet in een mum van tijd een brainstormruimte op!

 

Heeft u vragen of advies nodig?
Neem gerust contact op:

cctbelux@legamaster.com | 0032 (0) 15/ 28 01 01
of via onze chat 

Deel dit artikel:

Ook interessant