21 August 2019   12362   5 min

Design Thinking: een unieke manier van problemen oplossen

Design Thinking is een buzzword dat we steeds vaker horen, maar wat wordt er nu precies mee bedoeld? En welke filosofie schuilt erachter? Een korte introductie in deze unieke manier van problemen oplossen.

Design Thinking zit de laatste jaren flink in de lift. Het begrip wordt gezien als een nieuwe, innovatieve manier voor ontwerp en strategie om problemen op te lossen. Toch is Design Thinking niet nieuw. Het begrip wordt reeds in de jaren zestig van de vorige eeuw geïntroduceerd in Amerika. Dat het de laatste jaren een opmars maakt, heeft te maken met de zoektocht naar nieuwe manieren om (ontwerp)uitdagingen aan te gaan. Een werkwijze die minder wetenschappelijk en rationeel van aard is en veel meer de behoeften en wensen van mensen centraal zet. Legamaster ging onlangs een samenwerking aan met het Hasso Plattner Instituut voor Design Thinking, daarom zetten we het begrip graag kort uiteen.




Wat is Design Thinking?
Om eerlijk te zijn: er bestaat geen vastomlijnde definitie van Design Thinking. Het begrip staat voor een open benadering om problemen op te lossen. Juist dat maakt Design Thinking uniek: er wordt niet direct gedacht in één concrete oplossing, maar men zoekt veel meer naar de vraag áchter de vraag door de wensen en behoeften van mensen centraal te stellen. Zo ontstaan meerdere nieuwe ideeën en alternatieve strategieën. Door deze uit te voeren en te testen wordt de oorspronkelijke uitdaging uiteindelijk stap voor stap opgelost.

Hoe start je met Design Thinking?
Een creatieve brainstorm met whiteboards, markers en andere visuele communicatiemiddelen als Magic Charts is natuurlijk een goede start. Maar het ‘gouden idee’ wordt niet zomaar geboren. Complexe uitdagingen kennen vaak meerdere stakeholders. Bij Design Thinking krijgen al deze stakeholders een plek aan tafel. Natuurlijk hebben de (wensen van de) eindgebruiker een belangrijke rol in het proces, maar de belangen van andere stakeholders moet niet onderschat worden. De uiteindelijke oplossing moet van toegevoegde waarde zijn voor álle betrokkenpartijen – in een notendop de essentie van Design Thinking.

Dit zijn de 5 fasen van Design Thinking
Design Thinking is gebaseerd op een oprechte en diepe interesse voor wie een nieuw product of dienst wordt ontwikkeld. De gebruikersbehoeften en -wensen moet je tot in de essentie begrijpen. Om daartoe te komen kent Design Thinking 5 fasen:

  1. 1 Heb empathie
  2. 2 Defineer het probleem
  3. 3 Genereer ideeën
  4. 4 Maak een prototype
  5. 5 Test de oplossing
Na stap 5 is het mogelijk om de ideeën en prototypen uit de voorgaande fasen bij te schaven

Een aantal producten die u in uw Design Thinking proces kunnen ondersteunen:

Ook interessant