• more flow

  Lean
  De introductie van betere waardestromen binnen uw organisatie

  Of u nu diensten levert of in een productieomgeving werkt, in de praktijk is er (in meer of mindere mate) vrijwel altijd sprake van verspilling. Verspilling doet zich vaak voor in de bedrijfsprocessen die nodig zijn om aan de vraag van klanten te voldoen. Voorbeelden zijn onnodige wachttijden, moeizame processen of matige resultaten. Het spreekt voor zich dat geen enkele klant bereid is om voor deze verspilling te betalen, laat staan dat het als iets positiefs wordt gezien. Toch komt verspilling veel voor.
   

  De Lean-methode zorgt ervoor dat gevallen van verspilling aan het licht komen en worden opgelost en verbeterd, en dat er een nieuwe norm wordt geïntroduceerd. Dit gaat echter niet over één nacht ijs, aangezien er een werkelijke verandering in de bedrijfscultuur voor nodig is. Lean is een manier van denken en handelen, een slimmere manier van werken, en een strategie die door iedere werknemer kan worden toegepast. Het succes van Lean berust op gemotiveerd personeel, en daarmee de hele organisatie.


  kwaliteit

  Creëer meer tijd voor kwaliteit

  De Lean-strategie omvat een reeks hulpmiddelen en technieken waarmee organisaties gevallen van verspilling kunnen benoemen en oplossen. Daardoor verbeteren de waardestromen binnen uw bedrijfsprocessen en kan er meer tijd aan kwaliteit en kostenvermindering worden besteed. Activiteiten moeten alleen worden uitgevoerd als daarmee het resultaat waar de klant om vraagt, is gegarandeerd.
   

  Bij het volgen van een Lean-strategie moet iedereen precies weten wat er van hen wordt verwacht, waar de verbeteringen zullen plaatsvinden en waarom. Dit betekent dat het team een centrale rol speelt; er wordt met elkaar gebrainstormd over de oorzaken en oplossingen, waarna men aan de slag gaat. Niet alle verbeteringen worden tegelijkertijd ingevoerd, maar juist met kleine, duidelijke stappen. En nadat deze stappen zijn verbeterd en ingevoerd, kan de volgende ronde met verbeteringen worden aangepakt. In een Lean-bedrijfscultuur zijn de mogelijkheden onbegrensd.
   

  visualisatie

  De beste manier van standaardisatie is visualisatie

  Het is essentieel dat nieuwe normen op een duidelijke visuele manier worden overgebracht. Visualisatie zorgt ervoor dat een nieuwe aanpak op elk willekeurig moment zichtbaar is. Zo worden afwijkingen snel opgemerkt en kan er direct worden ingegrepen.


  Een voorbeeld van Lean-visualisatie op de werkplek is het verbeterbord. Op dit bord, dat tijdens dagelijkse stand-up vergaderingen of wekelijkse besprekingen wordt gebruikt, kunnen knelpunten en suggesties voor verbetering worden aangegeven, waarbij de voortgang is gevisualiseerd. Dit geeft structuur aan verbeteringen en identificeert eventuele hindernissen die het bereiken van de gestelde doelen belemmeren.

  verbeterbord

  Hoe ziet een verbeterbord er uit?

  Er is geen vast ontwerp voor een verbeterbord. Elk verbeterbord is anders. Experimenteer met de indeling van het bord totdat u de beste visualisatie voor uw team of de bewuste afdeling heeft gevonden. Vraag uw team om hun inbreng te geven, en pas het bord indien nodig aan als een ontwerp of indeling niet goed werkt.


  Producten die u hiermee kunnen helpen zijn onder andere uitwisbare markers om kopteksten te schrijven, verdeeltape (handig om kolommen te maken) of magneten waarmee u extra informatie kunt toevoegen om een compleet overzicht te geven.


  Een verbeterbord kan bijvoorbeeld op whiteboards of glassboards worden gecreëerd. Bovendien, afhankelijk van de gebruikte ruimte, kunnen ze op een onderstel worden gemonteerd of kan een mobiele variant uitkomst bieden. De borden zijn leverbaar in verschillende afmetingen.
   

  Legamaster oplossingen

  Laat u inspireren en ontdek hier de visualisatie-oplossingen van Legamaster voor uw Lean-werkplek!

  In de Spotlight

  Whiteboards op maat: Custom Printed Whiteboards (CPW)

  Om alles nog gemakkelijker te maken, kunnen teams die al regelmatig met een vooraf ontworpen verbeterbord werken ook gebruikmaken van een voorbedrukt verbeterbord dat specifiek voor hen op maat is gemaakt. 
   

  Legamaster biedt mogelijkheden om voor elke situatie het perfecte verbeterbord te creëren, aangevuld met een uitgebreide reeks accessoires waarmee uw team direct aan de slag kan.
   

  Lees onze ontwerprichtlijnen voor Custom Printed Whiteboards en neem contact met ons op voor meer informatie of begin meteen te ontwerpen.

  Ontwerprichtlijnen voor CPW's

  laat u inspireren

  Laat u inspireren en ontdek meer visualisatieproducten van Legamaster

  producten & meer info

  Wilt u meer weten over visualisatie met de Lean-producten van Legamaster?

   

  Heeft u een vraag of wilt u meer advies? Neem dan contact met ons op.
  Wij staan klaar om u met uw keuze van de juiste Lean-producten te helpen!

   

  Legamaster International B.V.

  Tel. : (+31) (0)573 - 71 30 00
  Email : infonl@legamaster.com